Resepi ini dicilok dari Resepi Raidah Kuih Serabai Kuah Durian.
SERABAI
BAHAN-BAHAN
500 gm Tepung Beras
300 gm nasi - kisar bersama sedikit air sehingga hancur
1 1/2 biji kelapa - perah santan dengan air suam dan jadikan 1 liter
1 1/2 sudu kecil yis / baking soda
Garam Secukup Rasa
CARA PENYEDIAAN
(a) Campurkan yis / baking soda dengan santan suam dan kacau sebati
(b) Kemudian campurkan kesemua bahan SERABAI hingga sebati dan peram sehingga 2 jam (kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara)
(c) Untuk memudahkan, masukkan ke dalam alat pengisar dan kisar sehingga hancur.
(d) Panaskan acuan SERABAI atau non stick pan dan sapukan sedikit minyak
(e) Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan SERABAI dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Buat sehingga habis adunan.
KUAH DURIAN
BAHAN-BAHAN
1 cawan gula perang
2 cawan santan
Isi durian atau lempok secukupnya
2 helai daun pandan - disimpul / diikat
Garam Secukup Rasa
CARA PENYEDIAAN
Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang sederhana hingga pekat.
SERABAI
BAHAN-BAHAN
500 gm Tepung Beras
300 gm nasi - kisar bersama sedikit air sehingga hancur
1 1/2 biji kelapa - perah santan dengan air suam dan jadikan 1 liter
1 1/2 sudu kecil yis / baking soda
Garam Secukup Rasa
CARA PENYEDIAAN
(a) Campurkan yis / baking soda dengan santan suam dan kacau sebati
(b) Kemudian campurkan kesemua bahan SERABAI hingga sebati dan peram sehingga 2 jam (kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara)
(c) Untuk memudahkan, masukkan ke dalam alat pengisar dan kisar sehingga hancur.
(d) Panaskan acuan SERABAI atau non stick pan dan sapukan sedikit minyak
(e) Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan SERABAI dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Buat sehingga habis adunan.
KUAH DURIAN
BAHAN-BAHAN
1 cawan gula perang
2 cawan santan
Isi durian atau lempok secukupnya
2 helai daun pandan - disimpul / diikat
Garam Secukup Rasa
CARA PENYEDIAAN
Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang sederhana hingga pekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan