Selasa, 12 Mac 2013

BUBUR KACANG LEBIH ENAK

Sebelum merebus, gorengkan kacang tanpa minyak terlebih dahulu sehingga sedikit garing dan berbau wangi.  Selepas itu, rendam kacang dalam air lebih kurang dua jam supaya kacang cepat kembang dan lebih cepat dimasak.  Masukkan sedikit biji sagu untuk memekatkan bubur kacang.

( Sumber : Icip-Icip Agro 12.03.2013 )

CARA MUDAH KUPAS KENTANG

Basuh kentang terlebih dahulu, kemudian rebus selama lima minit atau sehingga hampir empuk.  Sejukkan dan kemudian kupaslah kulitnya.  Hasilnya, kentang lebih cantik dan mudah mengupasnya.

( Sumber : Icip-Icip Agro 12.03.2013 )

HILANGKAN BAU IKAN AIR TAWAR

Bersihkan ikan dengan air asam jawa.  Kemudian ratakan cuka pada ikan.  Bilas dengan air bersih.  Bolehlah dimasak mengikut cara anda.

( Sumber : Icip-Icip Agro 12.03.2013 )