Jumaat, 8 Mac 2013

REBUNG TAHAN LAMA

Untuk menyimpan rebung supaya tahan lebih lama, celur rebung terlebih dahulu hingga separuh empuk. Tos airnya dan masukkan rebung ke dalam bekas yang bertutup. Isikan bekas dengan air dan simpan di dalam peti sejuk.

( Sumber : Icip-Icip Agro 19.02.2013 )

MELEMBUTKAN DAGING

Campurkan beberapa helai daun nangka dalam masakan daging.  Biarkan seketika dan daging akan lebih lembut dan mudah dimakan.

( Sumber : Icip-Icip Agro 19.02.2013 )

UDANG TAHAN LAMA

Udang yang disimpan lama di dalam peti sejuk pastinya akan menjadi hitam di bahagian kepala dan kulitnya. Untuk menjadikan ia tahan lebih lama, campurkan dengan perahan air limau nipis. Simpan ke dalam peti sejuk untuk beberapa hari. Selamat mencuba.

( Sumber : Icip-Icip Agro 19.02.2013 )