Isnin, 12 Mac 2012

KERAPU MASAK TIGA RASA

BAHAN-BAHAN

Seekor ikan kerapu
2 biji bawang putih - dicincang halus
5 biji bawang merah - dicincang halus
8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas :  guna cili padi)
2 biji tomato - dipotong dadu
2 kerat nenas - dipotong dadu
2 sudu cili boh
3 sudu sos tiram
2 susu sos ikan
Sedikit daun ketumbar
1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan air)
1 sudu besar tepung jagung (dilumur pada ikan)
Serbuk kunyit
Garam Secukupnya 
Sedikit Gula 
Minyak

CARA-CARA

(a)       Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh dan tepung jagung.  Goreng ikan sehingga garing. Angkat, toskan dan masukkan ke dalam pinggan.

(b)       Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih goreng sehingga separuh kekuningan.  Kemudian masukkan bawang merah dan goreng lagi sehingga naik bau.

(c)       Masukkan cili merah (atau cili padi) dan goreng seketika.  Kemudian masukkan nenas.

(d)       Masukkan tomato, sos tiram, sos ikan, sedikit gula, garam secukup rasa dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.

(e)       Apabila sudah masak, tuang kuah ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

( Diedit dari :  mrespeks@gmail.com / respeks_group@yahoo.com )