Seekor ikan kerapu 2 biji bawang putih - dicincang halus 5 biji bawang merah - dicincang halus 8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas : guna cili padi) 2 biji tomato - dipotong dadu 2 kerat nenas - dipotong dadu 2 sudu cili boh 3 sudu sos tiram 2 susu sos ikan Sedikit daun ketumbar 1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan air) 1 sudu besar tepung jagung (dilumur pada ikan) Serbuk kunyit Garam Secukupnya Sedikit Gula Minyak
CARA-CARA
(a) Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh dan tepung jagung. Goreng ikan sehingga garing. Angkat, toskan dan masukkan ke dalam pinggan.
(b) Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah dan goreng lagi sehingga naik bau.
(c) Masukkan cili merah (atau cili padi) dan goreng seketika. Kemudian masukkan nenas.
(d) Masukkan tomato, sos tiram, sos ikan, sedikit gula, garam secukup rasa dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
(e) Apabila sudah masak, tuang kuah ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Perah limau kasturi ke dalam mangkuk. Masukkan garam. Kacau sehingga garam larut. Sapukan kepada kesan dakwat pada baju. Biarkan beberapa minit. Basuh baju seperti biasa.
Bancuh kopi pekat (tanpa gula / susu). Biarkan kopi tersebut sejuk. Lumurkan rambut dengan air kopi. Tutup kepala dengan tuala. Biarkan setengah jam. Kemudian bilas rambut dengan air suam atau air sejuk.
Penternak ayam kadang-kadang mendapati ayamnya berak kapur. Keadaan ini terjadi bila ayam tersebut dijangkiti penyakit hawar ayam.
Bagi mengelakkan ayam dijangkiti penyakit hawar ayam, penternak ayam hendaklah mencincang bawang merah dan menggaulkannya dengan makanan ayam sebelum memberi ayam tersebut makan.